YafaRay for trueSpace 2019

LightWorks, VRay, Dribble, YafaRay and more..
Post Reply
clintonman
Captain
Posts: 2920
Joined: 21 May 2009, 21:08
Type the number ten into the box: 0
Location: California
Contact:

YafaRay for trueSpace 2019

Post by clintonman » 17 Jun 2019, 05:04

animtest.gif
animtest.gif (44.55 KiB) Viewed 2191 times
Yafaray proof of concept render with modelspace animations included. The box and the particle system are modelspace animations, the ball is workspace.

Also added the ability to view tif file format renders.
Clinton Reese

http://clintons3d.com

User avatar
the_ant
Petty Officer First Class
Posts: 71
Joined: 02 Jun 2009, 09:26
Type the number ten into the box: 0
Location: Perugia - Italy

Re: YafaRay for trueSpace 2019

Post by the_ant » 18 Jun 2019, 06:19

Great Clintonman...(as usual)
Have a question (i never use Yafa at this time)...could worth It give a try rendering with Yafa instead the Classic engine of tSp? Are there samples showing both results?
Thanks a lot manteining alive this software... :worship:

clintonman
Captain
Posts: 2920
Joined: 21 May 2009, 21:08
Type the number ten into the box: 0
Location: California
Contact:

Re: YafaRay for trueSpace 2019

Post by clintonman » 19 Jun 2019, 15:26

the_ant wrote:
18 Jun 2019, 06:19
Great Clintonman...(as usual)
Have a question (i never use Yafa at this time)...could worth It give a try rendering with Yafa instead the Classic engine of tSp? Are there samples showing both results?
Thanks a lot manteining alive this software... :worship:
Thanks, I don't really know the advantages and disadvantages of the different render engines. You can see some renders here: http://truespace3d.free.fr/index.php/gallery/ and here: http://www.yafaray.org/gallery?g2
I don't know if the tS renders are vray or lightworks.
Clinton Reese

http://clintons3d.com

clintonman
Captain
Posts: 2920
Joined: 21 May 2009, 21:08
Type the number ten into the box: 0
Location: California
Contact:

Re: YafaRay for trueSpace 2019

Post by clintonman » 23 Jun 2019, 01:20

I think I got it all working now, it's not fully tested yet. Attached are files for anyone interested in trying it out.
Replace the YafarayScripts node found in /Scripts/CustomCommands
Load the YafaRay4tS into a scene, setup and render.

Animation Render with modelspace:
1. have both modelspace and workspace 3d views open
2. autokey to off in modelspace, or you'll end up with a bunch of new keyframes

Change List:
Updates ModelSpace animation time when a ModelSpace View is open - can render modelspace animations
Will display tif renders if the tif loader plugin is installed, Clintons Ext Plugin
Removed Render to File dialog
Cancelled/Abort render error messages are followed by actual cancellation of the render
Close tS and open again and the basic render display will still be valid, iOptiDisplay will still be blank
Added render filename to the iOpti display title bar
Ask for confirmation if batch render is combined with not delete temp files option
new version number 0.9.5
Mostly it was a lot of rewrites to confusing code to make the new changes doable and try to make the whole thing more reliable.


Clintons Ext Plugin can be found at the bottom of this page: http://clintons3d.com/plugins/truespace ... index.html

Shape animation of NURBS, deformation and metaball objects require extra manual steps. All other animations seem to work without it.
1. The Setup panel has a button "Create Modelspace Python file". It writes a python file to the tS folder for later use
2. Check to Default panel option, "Modelside special mesh processing" to make the render use the python script on modelside during the animation render
3. In modelspace open the script editor for the Scene object and
4. Press the Assign button and choose the file "sync_by_visibility.py", found in "C:\trueSpace761\tS\PythonScripts"
during the animation render the script will run and update the shape animations
Attachments
YafaRay4tS.RsObj
(931.55 KiB) Downloaded 29 times
YafarayScripts.RsObj
(45.81 KiB) Downloaded 31 times
Clinton Reese

http://clintons3d.com

User avatar
trueBlue
Captain
Posts: 2166
Joined: 06 Jul 2009, 22:50
Type the number ten into the box: 10

Re: YafaRay for trueSpace 2019

Post by trueBlue » 23 Jun 2019, 13:43

Thanks Clinton!
Some simple observations:
1.) Status line shows "Rendering..." after render is complete.
Suggestion
Add - Node.Value("/Status Line","Model") = "";
to the OpenDisplayFrame and OpenOptDetectorFrame2 scripts

2.) Do not show the Display node when using the External Viewer.

3.) When switching from View to Camera or visa versa and Rendering, does not render/display correctly until second attempt.
This is true when changing the file extensions too.

4.) About aspect: Update the version number to 9.5

clintonman
Captain
Posts: 2920
Joined: 21 May 2009, 21:08
Type the number ten into the box: 0
Location: California
Contact:

Re: YafaRay for trueSpace 2019

Post by clintonman » 23 Jun 2019, 23:26

trueBlue wrote:
23 Jun 2019, 13:43
Thanks Clinton!
Some simple observations:
1.) Status line shows "Rendering..." after render is complete.
Suggestion
Add - Node.Value("/Status Line","Model") = "";
to the OpenDisplayFrame and OpenOptDetectorFrame2 scripts

2.) Do not show the Display node when using the External Viewer.

3.) When switching from View to Camera or visa versa and Rendering, does not render/display correctly until second attempt.
This is true when changing the file extensions too.

4.) About aspect: Update the version number to 9.5
Thanks for that. I made changes for 1, 2 and 4. Can't see the behavior in 3 switching camera/view or file extension change. Any other details for this one?
Attached has the 3 changes.
Attachments
YafaRay4tS.RsObj
(934.19 KiB) Downloaded 29 times
Clinton Reese

http://clintons3d.com

User avatar
bitkar
Commander
Posts: 1436
Joined: 16 Mar 2010, 07:14
Type the number ten into the box: 0
Location: Czech Republic
Contact:

Re: YafaRay for trueSpace 2019

Post by bitkar » 24 Jun 2019, 14:31

the_ant wrote:
18 Jun 2019, 06:19
Great Clintonman...(as usual)
Have a question (i never use Yafa at this time)...could worth It give a try rendering with Yafa instead the Classic engine of tSp? Are there samples showing both results?
Thanks a lot manteining alive this software... :worship:
Yafaray is a great renderer mainly because it doesnt have lights (hmm, maybe it does, dont remember exactly). Instead you turn any object (material) to make it light. So you can produce very nice renders with alot of complicated lighting. Instead of using point light, you can make a lightbulb with a wire and make the wire emit the light (not just a point but whole wire will shine like in reality). You can use easily objects as area lights etc.

I was playing with it few years ago and I very liked it. Only reason I dont use it is because Vray is still good and mainly - its well integrated. If I get so well integrated solution for Modeler side with Yafaray, i would maybe prefer Yafaray.

Check out this old test render. Its a Spanish flag made shine.
Image
Michal aka bitkar
tS freak since tS2 (1998) and forever (tS7.61 modeler)

User avatar
trueBlue
Captain
Posts: 2166
Joined: 06 Jul 2009, 22:50
Type the number ten into the box: 10

Re: YafaRay for trueSpace 2019

Post by trueBlue » 24 Jun 2019, 14:49

Steps
Enable - Custom Viewer
Select the Render button on the YafaRay4tS panel.
Image shows that the Display node spawns and the image rendered is incorrect.
Capture.PNG
Select the Render button on the YafaRay4tS panel a second time and the rendered image is correct in the Display node.

Change the object's shape, select the Render button on the YafaRay4tS panel, Display node spawns and the image rendered is incorrect.
Select the Render button on the YafaRay4tS panel a second time and the rendered image is correct in the Display node.


Hope this helps.

clintonman
Captain
Posts: 2920
Joined: 21 May 2009, 21:08
Type the number ten into the box: 0
Location: California
Contact:

Re: YafaRay for trueSpace 2019

Post by clintonman » 24 Jun 2019, 15:33

trueBlue wrote:
24 Jun 2019, 14:49
Steps
Enable - Custom Viewer
Select the Render button on the YafaRay4tS panel.
Image shows that the Display node spawns and the image rendered is incorrect.
Capture.PNG
Select the Render button on the YafaRay4tS panel a second time and the rendered image is correct in the Display node.

Change the object's shape, select the Render button on the YafaRay4tS panel, Display node spawns and the image rendered is incorrect.
Select the Render button on the YafaRay4tS panel a second time and the rendered image is correct in the Display node.


Hope this helps.
So the internal display should be closed when using the external viewer. No point in having 2 viewers open. I'll set it so non-active viewers are closed.
Clinton Reese

http://clintons3d.com

User avatar
trueBlue
Captain
Posts: 2166
Joined: 06 Jul 2009, 22:50
Type the number ten into the box: 10

Re: YafaRay for trueSpace 2019

Post by trueBlue » 24 Jun 2019, 15:52

clintonman wrote:
24 Jun 2019, 15:33
So the internal display should be closed when using the external viewer. No point in having 2 viewers open. I'll set it so non-active viewers are closed.
That was my thought.
Just noticed that you are misunderstanding me.
In my test I have been using the Custom Viewer pointed to the TGA Viewer.
This is the one that opens both viewers.
The External Viewer is working as expected. :D


Looks like http://www.yafaray4ts.org/ is no longer online.
So if you are willing, maybe you could setup a link on your website for YafaRay4tS?
Capture.PNG
Suggestion
Add an Alert to the Create Modelspace Python file button script describing its use and confirm that it was created.
1. The sync_by_visibility.py file was created and only needs to be created once.
2. Enable the "Modelside special mesh processing" in the YafaRay4tS - Default aspect, to make the render use this python script in Model space during the animation render.
3. In Model space open the Script Editor for the Scene object and...
4. Press the Assign button and choose the file "sync_by_visibility.py", found in "C:\trueSpace761\tS\PythonScripts"
during the animation render, the script will run and update the shape animations.


The YafaRay4tS toolbar's YafaRay4tS Settings icon LMB command.
Capture2.PNG
As shown in the help file the LMB command should show the Default aspect in the Stack.
It runs the Yafaray Settings LMB Command script.
The way it is now it is creating another scene.
Thinking this may be an unwanted behavior IF the YafaRay4tS panel is existing in the current scene.
Can you look at that script?
If the YafaRay4tS panel exist in the current scene, show the Default aspect in the Stack.
If it does not exist then run the script as is.


Curious!
Having YafaRay4tS render Model space animations.
Doesn't that open a can of worms with Workspace Materials and Lights getting corrupted?

Post Reply