Final trueSpace 7.61 Beta 8 Unofficial Update

User avatar
trueBlue
Captain
Posts: 3124
Joined: 06 Jul 2009, 22:50
Type the number ten into the box: 10

Re: Final trueSpace 7.61 Beta 8 Unofficial Update

Post by trueBlue »

The KeyInterp / Target Track does not have a Reset default.
As shown, I Reset everything.
Are these Defaults the correct ones?
Is the Sharpness value 0.333 the Default that tS761 uses as a Default?
Capture.PNG
Capture.PNG (4.26 KiB) Viewed 779 times

User avatar
clintonman
Captain
Posts: 3700
Joined: 21 May 2009, 21:08
Type the number ten into the box: 0
Location: California
Contact:

Re: Final trueSpace 7.61 Beta 8 Unofficial Update

Post by clintonman »

Target Track has no default,

"Target Track - the destination track for new keyframes. Not used when both type is bezier and sharpness is 0.33 (the trueSpace defaults for new keyframes). This setting can also be ignored if the item has only one animation track."

"if object has multiple animation tracks the script will default to the last one added and the record button on first press will open the panel to give the option of changing the target track. Afterwards the record button will record keyframes until the object selection changes or the tracks change name or number of tracks changes. All this is needed because there is no way to read which track is active."
http://clintons3d.com/plugins/truespace ... ation.html

The record button + target track to open the panel and update the list seems really awkward. Maybe there's a better way.

"multiple animation tracks have not been tested - Sept 2017" - probably the reason for the awkwardness.

default Type should be bezier, that's what I get when I reset the Type

Sharpness default of 0.33 is correct
Clinton Reese

http://clintons3d.com

User avatar
trueBlue
Captain
Posts: 3124
Joined: 06 Jul 2009, 22:50
Type the number ten into the box: 10

Re: Final trueSpace 7.61 Beta 8 Unofficial Update

Post by trueBlue »

Okay thanks.
I was able to populate the Target Track combo ctrl by selecting the Record button, so it is back in it's default state.

On another note, I was thinking about adding a Disabled clip for Lights and Cameras as shown, to stop Model from changing these attributes. I have been testing this and it seems to work. Thoughts?
Capture.PNG
Capture.PNG (5.77 KiB) Viewed 772 times

User avatar
clintonman
Captain
Posts: 3700
Joined: 21 May 2009, 21:08
Type the number ten into the box: 0
Location: California
Contact:

Re: Final trueSpace 7.61 Beta 8 Unofficial Update

Post by clintonman »

trueBlue wrote:
09 Sep 2019, 18:18
Okay thanks.
I was able to populate the Target Track combo ctrl by selecting the Record button, so it is back in it's default state.

On another note, I was thinking about adding a Disabled clip for Lights and Cameras as shown, to stop Model from changing these attributes. I have been testing this and it seems to work. Thoughts?
Capture.PNG
why disabled? when I set disabled it doesn't stop model changes, I have to re enable and scrub to see it restored
Clinton Reese

http://clintons3d.com

User avatar
trueBlue
Captain
Posts: 3124
Joined: 06 Jul 2009, 22:50
Type the number ten into the box: 10

Re: Final trueSpace 7.61 Beta 8 Unofficial Update

Post by trueBlue »

I was thinking Disabled so it would not interfere with animation.
What are the steps that you take to get to break?
I am not seeing these attributes change, except I do notice Spolight1's shape is bigger.
That seems to be a Scale issue. Geeze!
Spotlight1.PNG

User avatar
clintonman
Captain
Posts: 3700
Joined: 21 May 2009, 21:08
Type the number ten into the box: 0
Location: California
Contact:

Re: Final trueSpace 7.61 Beta 8 Unofficial Update

Post by clintonman »

My steps are
new scene
add angle keyframe to the spotlight
disable the clip
open a model view
open the scene editor and scrub the time
result angle changes from 2 to 0.8

workspace
enable clip and scrub to recover value

scrubbing the modelspace scene editor is a good test since it does most of the damage.

Your words have been haunting me for weeks now, "Curious!
Having YafaRay4tS render Model space animations.
Doesn't that open a can of worms with Workspace Materials and Lights getting corrupted? "
Boy, did you call that one! ;)
Clinton Reese

http://clintons3d.com

User avatar
trueBlue
Captain
Posts: 3124
Joined: 06 Jul 2009, 22:50
Type the number ten into the box: 10

Re: Final trueSpace 7.61 Beta 8 Unofficial Update

Post by trueBlue »

clintonman wrote:
09 Sep 2019, 22:16
Your words have been haunting me for weeks now,
"Curious!
Having YafaRay4tS render Model space animations.
Doesn't that open a can of worms with Workspace Materials and Lights getting corrupted? "
Boy, did you call that one! ;)
Yep it is the Scrubber.
Including the Scale changes.
Sorry, hope I did not jinx you.
So besides Standalone Deformation, is it okay?

User avatar
clintonman
Captain
Posts: 3700
Joined: 21 May 2009, 21:08
Type the number ten into the box: 0
Location: California
Contact:

Re: Final trueSpace 7.61 Beta 8 Unofficial Update

Post by clintonman »

I finished changes to the D3D render + modelspace and need to get similar changes into the YafaRay. The new way uses an invisible item to tell the scripts that the python file is done. Workspace sets the item z value to 0, modelspace python sets it to 1 and the looping workspace scripts look for the z=1 value in a loop. Previously, it used a timer to guess when modelspace was done processing. The other change was to split up some scripts to give the scene an opportunity to update between changes, think I was trying to do too much inside one script node and that made it less reliable.
My plan:
make a test scene with modelspace animation and workspace animation for YafaRay
test with the new D3D render to be sure it's working
make changes to YafaRay and render the same scene with YafaRay

that scene will be added to the sample scenes
Clinton Reese

http://clintons3d.com

User avatar
trueBlue
Captain
Posts: 3124
Joined: 06 Jul 2009, 22:50
Type the number ten into the box: 10

Re: Final trueSpace 7.61 Beta 8 Unofficial Update

Post by trueBlue »

trueSpace 7.61 Beta 8 Unofficial Update

Revisions:
July 06, 2009
February 21, 2010
November 01, 2012
May 23, 2019
September 12, 2019

Removed due to update

User avatar
trueBlue
Captain
Posts: 3124
Joined: 06 Jul 2009, 22:50
Type the number ten into the box: 10

Re: Final trueSpace 7.61 Beta 8 Unofficial Update

Post by trueBlue »

New update to the Axis widget

Axis widget
* LMB click on the Sphere (Pivot) - Opens a panel for changing the Axis
* RMB click on the Sphere - Closes the Axis widget

Post Reply