trueSpace 7.6x under Windows 10?

User avatar
Emmanuel
Master Chief Petty Officer
Posts: 544
Joined: 14 Jun 2009, 06:47

Re: trueSpace 7.6x under Windows 10?

Post by Emmanuel » 05 Aug 2019, 18:58

I've checked the power plans. No issue here.

At screen resolution (1920x1080), a simple cube rendered with Vray with Global Illumination mode ON (all default settings) takes 14 seconds to render on my WIndows 8.1 system, and 25 seconds with Windows 10.

Both are fast and some people may not notice the difference.
But when rendering an animation, that makes a big difference.

I've noticed the difference because I've changed the OS version on the same system, and I know how VRay or Vegas behaves on the projects I am currently working on. But most people building new computers with new OS may not realize that the CPU is not at its full rendering potential in Windows 10, because they don't have elements to compare.

User avatar
bitkar
Commander
Posts: 1401
Joined: 16 Mar 2010, 07:14
Type the number ten into the box: 0
Location: Czech Republic
Contact:

Re: trueSpace 7.6x under Windows 10?

Post by bitkar » 06 Aug 2019, 07:32

I changed OS on the same PC too, few yrs ago. Did not notice anything. Do you have multithreading on in tS?? that is really strange. I doubt its the OS itself. Does the CPU come to 100% utilization (all cores) during vray render (more than simple cube)? When i get home i will try not to forget and make you a screenshot that my PC renders in 100% CPU (mine is Ryzen7 8C/16T).
I think there will be another solution than just reverting to years old OS.
Michal aka bitkar
tS freak since tS2 (1998) and forever (tS7.61 modeler)

User avatar
Cellulo
Lieutenant Junior Grade
Posts: 825
Joined: 27 Sep 2012, 07:48
Type the number ten into the box: 9
Location: France
Contact:

Re: trueSpace 7.6x under Windows 10?

Post by Cellulo » 06 Aug 2019, 07:51

Hi Emmanuel, you can check this page : https://www.malekal.com/optimisation-bo ... agner-fps/, see if "performances élévées" is checked in Win 10 like in the screenshot under the Optimisation CPU title on the page, maybe this page will help you.

Image

And this activate game mode:

https://www.pcastuces.com/pratique/astuces/5075.htm

User avatar
bitkar
Commander
Posts: 1401
Joined: 16 Mar 2010, 07:14
Type the number ten into the box: 0
Location: Czech Republic
Contact:

Re: trueSpace 7.6x under Windows 10?

Post by bitkar » 01 Sep 2019, 20:32

finally... here is that my Win10 and tS7.6b8 render vray in 100%
Attachments
render speed.jpg
Michal aka bitkar
tS freak since tS2 (1998) and forever (tS7.61 modeler)

User avatar
Emmanuel
Master Chief Petty Officer
Posts: 544
Joined: 14 Jun 2009, 06:47

Re: trueSpace 7.6x under Windows 10?

Post by Emmanuel » 11 Sep 2019, 19:28

Thanks for the info Bitkar.
My issue could be driver-relative.
I also wonder if it may depends on CPU feature. I am currently running an i7-5820K and its multithreading does not behave like my previous CPUs on some apps.
However, I returned to my Windows 8.1 installation so I can't investigate Win10 oddies farther.

Ryzen 7 behavior may be more compatible with tS7.6 than Intel CPUs.

User avatar
Emmanuel
Master Chief Petty Officer
Posts: 544
Joined: 14 Jun 2009, 06:47

Re: trueSpace 7.6x under Windows 10?

Post by Emmanuel » 12 Sep 2019, 14:24

Testing Cinebench 20 on the same hardware, here is what I get :

Windows 8.1 : 2723
Windows 10 : 2396

So it looks like even on a recent 3D app, Windows 10 is a performance killer !
cinebench win 8.jpg
Cinebench Win10.jpg

User avatar
trueBlue
Captain
Posts: 1980
Joined: 06 Jul 2009, 22:50
Type the number ten into the box: 10

Re: trueSpace 7.6x under Windows 10?

Post by trueBlue » 12 Sep 2019, 15:06

trueBlue wrote:
04 Aug 2019, 18:39
I run it in Windows Vista (Service Pack 2) because that was the OS used when it was released.
At least tS761 was, not sure about tS76
Has anybody tried these settings in Win10?
Capture.PNG

User avatar
bitkar
Commander
Posts: 1401
Joined: 16 Mar 2010, 07:14
Type the number ten into the box: 0
Location: Czech Republic
Contact:

Re: trueSpace 7.6x under Windows 10?

Post by bitkar » 13 Sep 2019, 08:20

i see this for the first time, but you dont really need extra GPU for tS as it does not use OpenCL or anything and with DX7 and DX9 workspaces its not a factor aswell. But CPU is needed to work at max power. Obviously it doesnt work well in Win10.
Michal aka bitkar
tS freak since tS2 (1998) and forever (tS7.61 modeler)

User avatar
trueBlue
Captain
Posts: 1980
Joined: 06 Jul 2009, 22:50
Type the number ten into the box: 10

Re: trueSpace 7.6x under Windows 10?

Post by trueBlue » 13 Sep 2019, 10:22

I tried it and it caused major problems with tS76 and tS761. Never the less they both use max CPU without it.
Also fiddled with my video card settings without much luck. trueSpace does not seem to be using my GPU at all.

User avatar
bitkar
Commander
Posts: 1401
Joined: 16 Mar 2010, 07:14
Type the number ten into the box: 0
Location: Czech Republic
Contact:

Re: trueSpace 7.6x under Windows 10?

Post by bitkar » 13 Sep 2019, 10:47

btw: 100% CPU usage doesnt mean Win10 uses full CPU potential! It in fact does not!

By cooperation with Emmanuel we found out that 100% CPU used in Win10 can be still slower than less CPU usage in Win8.1 even tho I have faster CPU by hardware parameters. He rendered the same scene almost twice as fast with older CPU than me with faster newer CPU. I used 10, he used 8.1.
Michal aka bitkar
tS freak since tS2 (1998) and forever (tS7.61 modeler)

Post Reply